Piątek, 9 grudnia 2016. Imieniny Anety, Leokadii, Wiesława

Na krawędzi zdrowia - BAKTERIE NIE ZAWSZE ZŁE

2013-08-20 13:07:51 (ost. akt: 2013-08-20 13:09:28)

Podziel się:

Bakterie na co dzień kojarzą nam się z chorobą. Paradoks natury polega między innymi na tym, że bez bakterii prawdopodobnie ludzkość by nie przetrwała. W momencie porodu noworodek jest fizjologicznie jałowy czyli pozbawiony jakichkolwiek bakterii. I gdyby został taki w dalszej części swojego życia, a potem zetknął się z bakteriami chorobotwórczymi – zginąłby. Za dojrzewanie odporności odpowiada w znacznym stopniu nasza „dobra flora jelitowa”, mająca cechy probiotyczne czyli ochronne. Jeżeli jej nie ma, to jesteśmy bezbronni wobec „złych” bakterii.

Wiesław Ksyciński
ksycinski@gmail.com

Kiedy dziecko zaczyna jeść pokarmy stałe i raczkuje po podłodze, zaczyna, ku rozpaczy nadmiernie przewrażliwionych rodziców, lizać coraz więcej różnych przedmiotów. Kontaktuje się z dużą liczbą różnych bakterii. I dobrze, bo oswaja się z nimi, budując swoją odporność. Pomagają mu w tym bakterie probiotyczne skolonizowane w przewodzie pokarmowym. Nie zawsze jednak jest ich wystarczająca pula, szczególnie w różnych sytuacjach patologicznych (biegunka, intensywna antybiotykoterapia ) i wówczas trzeba organizm wspomóc. Można to robić za pomocą odpowiednich pokarmów, bądź preparatów biofarmaceutycznych.
Bakterie fermentujące mleko już w starożytności „podejrzewano” o dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. W późniejszym okresie (przełom XIX i XX wieku) tylko to potwierdzano. W 1907 roku Miecznikow, rosyjski mikrobiolog (Nobel z medycyny) potwierdził, że spożywanie jogurtów i kefirów naturalnych korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartych w nich bakteriom fermentacji mlekowej. Przecież jogurt i kefir to nie odkrycie współczesnych koncernów spożywczych, ale stare lokalne, ludowe bioprodukty. Stężenie takich bakterii jak Lactobacillus sp. w jelitach można było podnieść, stosując terapię zastępczą. Tylko, że …
Nadeszła era, która uratowała wiele milionów istnień ludzkich, czyli era antybiotyków. Leki te zabijały i zabijają chorobotwórcze bakterie, często śmiertelne. Chwała im za to, ale niejednokrotnie sieją spustoszenie w populacji tych „dobrych” drobnoustrojów. Trzeba było znaleźć kompromis, aby wilk był syty i owca cała.
Termin probiotyk wprowadzili w 1965 roku Lilly i Stillwell. Zwrócili uwagę na mikroorganizm lub substancję, wpływającą na równowagę flory jelitowej. Definicję probiotyków uściślił w 1989 roku Fuller, mówiąc, że to żywe mikrobiologiczne dodatki żywieniowe, korzystnie działające na organizm gospodarza poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej.
Nie chciałbym, aby dzisiejsza publikacja była za bardzo naukowa, a za mało praktyczna. Jednak, aby zrozumieć istotę np. osłony antybiotykowej, o którą niejednokrotnie proszą rodzice, trzeba podać wiele informacji merytorycznych. Dlatego na jednym odcinku się nie skończy. I muszą pojawić się nazwy medyczne, aby lepiej interpretować zawartość preparatów probiotycznych podawanych naszym dzieciom. Z przyczyn oczywistych nie mogę wymienić nazw handlowych probiotyków, ale patrząc na skład, można ocenić wstępnie ich przydatność.
Lctobacillus casei ssp. rhamnousus GG – skraca czas przebiegu ostrych biegunek rotawirusowych, poantybiotykowych oraz biegunek wywołanych Clostridium (opisywanych przeze mnie wcześniej).
Lactobacillus casei – skraca biegunki, wpływa pozytywnie na naturalne mechanizmy obronne.
Lactobacillus plantarum – stosowany w biegunkach infekcyjnych, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, reguluje ukrwienie i perystaltykę jelit, stymuluje układ odpornościowy.
I wreszcie drożdże probiotyczne czyli Saccharomyces boulardi. Po podaniu występują w całym przewodzie pokarmowym. Niestety posiada odporność antybiotykową. Trzeba go podawać w dużych ilościach przy antybiotykoterapii (szczególnie przy antybiotykach p/grzybiczych). Stosuje się go także w nieswoistych zapaleniach jelit.

Komentarze (5) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Pokręt #1176672 | 109.243.*.* 20 sie 2013 22:27

    To Bóg stworzył wirusy,bakterie i grzyby ,które to codziennie atakują nas i wiele z nich doprowadza nas do śmierci.Zawdzięczamy najwyzszemu swoją odporność,którą to z czasem tracimy i schodzimy z tego świata przez zapalenie płuc czy też grypę.jaki ja wdzięczny jestem za te dobroci od Boga,a ludzie nie powinni wynajdować szczepionek ni innego świństwa jak antybiotyki,leki przeciwcukrzycowe i wszystko co ingeruje w życie ludzkie od poczęcia aż do śmierci.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (4)