Sobota, 10 grudnia 2016. Imieniny Danieli, Bohdana, Julii

Sierpc. Majówka w skansenie

2014-04-28 08:59:43 (ost. akt: 2014-04-28 09:09:16)
W pierwszy weekend maja w skansenie przygotowano wiele atrakcji

W pierwszy weekend maja w skansenie przygotowano wiele atrakcji

Podziel się:

Rodzinne konkursy i zabawy, kiermasz regionalnych przysmaków . Wypoczynek na świeżym powietrzu w niepowtarzalnej scenerii. To i jeszcze więcej przygotowało Muzeum Wsi Mazowieckiej na majowy weekend.

Ewa Jabłońska
e.jablonska@kurierzurominski.pl

Do długiego weekendu majowego coraz bliżej. Jeżeli jeszcze ktoś nie ma pomysłu jak spędzić ten czas, mamy dla naszych Czytelników propozycję. W dniach 1, 3 i 4 maja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu przygotowało wiele atrakcji. W godzinach 10:00 – 18:00 1 maja odbędzie się „Kolbergowska Majówka w skansenie”, 3 maja odbędzie się „Majówka w skansenie”, a dzień później święto kulinariów – „Gotowanie na polanie”. Muzeum przygotowało wiele atrakcji dla całych rodzin. Na scenie amfiteatru swoje przyśpiewki zaprezentują kapele ludowe. W skansenie odbędą się pokazy wiosennych prac domowych i gospodarskich. Wszyscy zwiedzający będą mieli okazję spróbować swoich sił w dawnych grach i zabawach.

1 maja

Atrakcje przygotowane przez Muzeum na 1 maja mają związek z faktem, iż rok 2014 został ogłoszony Rokiem Oskara Kolberga - wybitnego kompozytora, folklorysty i etnografa, badacza i dokumentalisty, który wywarł wielki wpływ na polską kulturę. Dla skansenu zebrane i opisane przez Kolberga tradycje i zwyczaje są codziennością. Aby włączyć się w obchody Roku Jubileuszowego i w stosowny sposób uczcić postać badacza, Muzeum zaplanowało organizację imprezy plenerowej „Kolbergowska Majówka w skansenie”. Podczas niej będzie można podziwiać tradycyjne zajęcia gospodarskie, pokazy rzemiosła i rękodzieła ludowego funkcjonującego na przełomie XIX i XX wieku. W wielu pokazach; m.in. wyrobu masła, czy też prania i maglowania bielizny przewidziano aktywny udział uczestników. Ponadto zaprezentowane zostaną nie prezentowane nigdy wcześniej pokazy prac gospodarskich i polowych, takie jak: czyszczenie uprzęży, orka konna, czy pierwsze sianokosy. W izbie lekcyjnej dzieci i młodzież napiszą dyktando ortograficzne. W cichym, ustronnym miejscu najmłodsi wysłuchają bajek Oskara Kolberga, natomiast starsi spróbują swych sił w zgadywankach inspirowanych jego twórczością. Na scenie amfiteatru odczytane zostaną fragmenty dzieła „Lud”, przybliżona zostanie postać Kolberga. Zespół Tańca Ludowego Zawidzanie przedstawi widowisko „Wesele mazowieckie”

3 maja

Sobota 3 maja upłynie w skansenie pod hasłem rodzinnego świętowania w plenerze. Wystarczy zabrać ze sobą duży koc. Będzie go można rozłożyć na polanie i wspólnie z rodzina biesiadować. Tego dnia odbędą się również konkursy z nagrodami, gry i zabawy. Na scenie amfiteatru pojawią się orkiestry dęte: Orkiestra Dęta OSP w Drobinie i Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Sierpc. W zagrodach natomiast odbędą się pokazy prac gospodarskich, m.in. pranie i maglowanie bielizny, pokaz szewstwa, czy powroźnictwa, ale także zajęć nawiązujących do Święta uchwalenia Konstytucji 3 Maja , jak np. pokaz wykonywania kotylionów .

4 maja

W niedzielę 4 maja Muzeum zaprasza na kulinarną podróż po Mazowszu czyli „Gotowanie na polanie”. Wspólnie z mazowieckimi gospodyniami i producentami tradycyjnych potraw zostanie stworzony zestaw najsmaczniejszych dań. Ich wyłonieniu posłuży konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Dania będę oceniane w kilku kategoriach. W konkursie mogą wziąć udział nie tylko profesjonaliści, ale również amatorzy. Konkurs nie jest jedyną atrakcja przygotowana na majową niedzielę. Tego dnia czeka na zwiedzających szereg dodatkowych atrakcji. Jedną z nich będzie koncert Zespołu Regionalnego Pieśni i Tańca Sanniki. Podczas niedzielnej imprezy plenerowej nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą twórcy ludowi. Pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz przędzenia wełny na kołowrotku, wykonywania przetworów a także pokaz wycinania firanek z papieru czy wikliniarstwa – to tylko nieliczne spośród prezentowanych ciekawostek podczas „Gotowania na polanie”. Stodoła będzie miejscem inscenizacji „Jak to ze zbożem było”, która przybliży proces obróbki ziarna. Nie zabraknie również pokazów prac polowych. Na stoiskach będzie można degustować potrawy oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne i tradycyjne, a także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Przez cały dzień na polanie palić się też będzie ognisko, umożliwiające pieczenie kiełbasek. Na amatorów jazdy konnej czekać będą przejażdżki bryczką oraz w siodle.

Jeżeli ktoś ma ochotę na podróż w czasie to zachęcamy do spędzenia czasu w skansenie w Sierpcu.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB