Piątek, 9 grudnia 2016. Imieniny Anety, Leokadii, Wiesława

Mołdawskie ostatki w Muzeum

2015-02-26 14:38:34 (ost. akt: 2015-02-26 14:42:32)
W Bieżuniu gości było co niemiara

W Bieżuniu gości było co niemiara

Podziel się:

W sobotę 14 lutego w Muzeum Małego Miasta w Bieżuniu odbyło się tradycyjne spotkanie ostatkowe. Tym razem spotkanie miało wiele akcentów mołdawskich. Została otwarta wystawa pokazująca różne oblicza Mołdawii, była mołdawska muzyka i kuchenne specjały.

Ewa Jabłońska
e.jablonska@kurierzurominski.pl

Głównym punktem spotkania było otwarcie wystawy „Mołdawia – kraj znany i nieznany”. Wystawa pochodzi ze zbiorów Ministerstwa Kultury Republiki Mołdawii. Składa się z 38 fotogramów przedstawiających mołdawski krajobraz, zabytki i ludzi. Gości licznie przybyłych na spotkanie przywitał wicedyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu Bogusława Trojanowska oraz kierownik Oddziału w Bieżuniu Jerzy Piotrowski. Głos zabrał Ambasador Republiki Mołdawii w Warszawie Iurie Bodrug. Przybył on na bieżuńskie spotkanie z małżonką Walentiną oraz konsulem Victorem Martinem. Jego Ekscelencja objął swoim patronatem całe przedsięwzięcie. Nie mogło zabraknąć tradycyjnych zapustnych przebierańców. Zebrani obejrzeli program przygotowany pod kierunkiem Małgorzaty Osieckiej w wykonaniu Bieżuńskiej Grupy Rekonstrukcji Historycznej, zatytułowany „Ostatkowy pejzaż gminy”. Wystąpił również duet Dumitru Harea i Andrij Melnyk – jedynego zespołu w Polsce wykonującego tradycyjną muzykę mołdawską. Duet zaprezentował program zatytułowany „Rumuńska fletnia z Besarabii”, zawierający tradycyjne mołdawskie utwory. Specjalnie na tę okazje został przygotowany tort w mołdawskich barwach narodowych. Licznie zebrani tego wieczoru goście mieli możliwość posmakować kulinarnych specjałów. Był bugaj, smalec, faszerowane jajka, domowe pączki, rogaliki i faworki, faszerowana gęś i wiele innych pyszności. Można było również spróbować win mołdawskich, które do Bieżunia trafiły dzięki Domowi Win z Krakowa. Oczywiście nie zabrakło też tradycyjnych mołdawskich przysmaków: roladek w kruchym cieście faszerowanych bryndzą, kapustą i ziemniakami.

Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. tempelrider #1687872 | 37.152.*.* 12 mar 2015 17:17

    nie ma to jak się najeść za państwowe

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. RZ #1676153 | 88.156.*.* 26 lut 2015 19:30

    Bieżuń to miasto? od której strony?

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-3) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)