Czwartek, 25 sierpnia 2016. Imieniny Belii, Ludwika, Luizy

Idziemy na grzyby

2015-10-07 15:10:29 (ost. akt: 2015-10-10 12:13:54)
Pod koniec września można było znaleźć w lesie takie okazy zdjęcie przysłane przez Celinę Trędowicz

Pod koniec września można było znaleźć w lesie takie okazy zdjęcie przysłane przez Celinę Trędowicz

Podziel się:

Co prawda nie ma ich jeszcze zbyt dużo, ale gdzieniegdzie już można znaleźć maślaka, podgrzybka, czasem prawusa. Chodzą słuchy, że na Mazurach i Pomorzu jest prawdziwy wysyp grzybów. – Lada dzień będą i u nas – mówi nam zapalona grzybiarka z Żuromina pani Romualda. Potwierdzają te przewidywania inni Czytelnicy, śląc nam zdjęcia ze swoich leśnych wypraw. - 90 prawdziwków w 5 godzin – pisze Celina Trędowicz. Pamiętajmy jednak, że z grzybami nie ma żartów.

Ewa Jabłońska
e.jablonska@kurierzurominski.pl



Sezon na grzyby w Polsce już się rozpoczął. W lasach przybyło spacerujących ludzi. Każdy chce, żeby w jego koszyku znalazły się podgrzybki czy prawdziwki. Takie wypady do lasu jednak mogą skończyć się tragicznie. O ile zbierać grzyby może każdy, to nie każdy się na nich zna. W Europie około 160 gatunków grzybów jest śmiertelnie trujących. Pierwsze objawy zatrucia to bóle głowy, nudności, wymioty, biegunka, przyśpieszenie tętna czy trudności w oddychaniu. Występują dość późno, bo po około 12 godzinach od spożycia. Co ważne, nie zaleca się podawania grzybów dzieciom. Nie posiadają one praktycznie żadnych witamin, wartości odżywczej ani kalorycznej. Spożywanie części z nich może prowadzić do poważnych zatruć i, w konsekwencji, do śmierci. Niestety co roku jesienią zdarzają się przypadki zatruć grzybami przez dzieci. Na naszym terenie na szczęście ich nie notujemy. Wygląda na to, że nasi mieszkańcy znają się na grzybach.
- Na terenie powiatu żuromińskiego od dawna nie było żadnych przypadków zatruć grzybami – informuje Agnieszka Cyran Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Żurominie.
Jeżeli ktoś ma wątpliwości, czy grzyb jest jadalny, czy nie, może zgłosić się do Sanepidu. Tam wykwalifikowany klasyfikator grzybów powie, czy grzyba można zjeść. Jak mówi Agnieszka Cyran, mieszkańcy korzystają z takiej możliwości.
My polecamy spacery po lesie, ale w kwestii grzybów apelujemy o rozsądek i ostrożność.

Czytaj e-wydanie
Podziel się informacją: 



Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ". 

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij 
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Ewa Jabłońska

Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. FERDEK #1831816 | 164.127.*.* 8 paź 2015 19:34

    Nie wie skąd masz te dane, ale wypowiedzi lekarzy toksykologów leczacych ciężkie zatrucia po grzybach właśnie twierdzą że nie warto ich jeść bo nic dobrego nie wnoszą do naszej diety.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. mgr #1831716 | 78.88.*.* 8 paź 2015 17:23

    Borowik suszony 100 g = 342 kcl !!! Kto twierdzi, że grzyby to tylko walory smakowe ten żyje w błędnym przekonaniu i warto zmienić taki pogląd. Grzyby zawierają wiele witamin - A, B1, B2, D, PP, C i warto dodać, iż grzyby zawierają nie mniej witaminy B1 niż ziarna zbóż, zaś popularna kurka jest rekordzistką w tym zakresie. Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan w granicach normalnych dla roślin jadalnych.Na podstawie chemicznego składu grzybów jadalnych można śmiało stwierdzić, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym, zawierającym wszystkie podstawowe składniki - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały, które są niezbędne dla rozwoju organizmu oraz podtrzymywania jego procesów życiowych. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że grzyby zawierają różne enzymy i substancje aromatyczne nadające potrawom z grzybów wspaniały aromat i smak, to ich wartość znacznie wzrośnie.

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. FERDEK #1831577 | 109.243.*.* 8 paź 2015 13:29

    Kaloryczność kalorycznością ale grzyby oprócz wartości smakowych nie mają żadnych wartości odżywczych więc nie warto ich jeść...

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-4) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. zlekkazawiany #1831545 | 77.255.*.* 8 paź 2015 12:30

    Każdy grzyb jest jadalny, choć niektóre tylko raz :) jak mawiają starzy ludzie. Z tą kalorycznością grzybów jest różnie w zależności kogo pytasz. Naukowcy z Lublina twierdzą że twarde grzyby mają 40% wartości kalorycznej wołowiny. Komu wierzyć ?

    ! - + odpowiedz na ten komentarz