Niedziela, 4 grudnia 2016. Imieniny Barbary, Hieronima, Krystiana

Sierpc. Maj w Skansenie

2016-05-12 14:41:06 (ost. akt: 2016-05-12 14:53:01)
Majowka w Skansenie to dobry sposób na spędzenie długiego weekendu

Majowka w Skansenie to dobry sposób na spędzenie długiego weekendu

Podziel się:

W pierwszych dniach maja sierpecki Skansen ponownie ożył. Była prezentacja obrzędów i prac wiosennych, koncerty, rodzinne konkursy, kuchnia regionalna, ognisko i wiele innych atrakcji.

Ewa Jabłońska
e.jablonska@kurierzurominski.pl

Majówka w Skansenie w Sierpcu to tradycja. W tym roku miała trzy odsłony i pokazywała oblicze mazowieckiego folkloru. Dla odwiedzających przygotowano prezentacje obrzędów i prac wiosennych, koncerty folklorystyczne, rodzinne konkursy z nagrodami, specjały kuchni regionalnej, przejażdżki konne, ognisko z pieczeniem kiełbasek i wiele innych. Słoneczna pogoda sprzyjała spacerom i zabawie na świeżym powietrzu. W ciągu trzech dni trwania Wielkiej Majówki Muzeum odwiedziło 6375 osób. Pierwszy dzień majówki to impreza pod nazwą „Gotowanie na polanie”.

Konkursy kulinarne

Impreza przybliża tradycje kulinarne. Tego dnia odbył się konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Konkurs cieszy się dużym zainteresowaniem. Biorą w nim udział członkinie kół gospodyń wiejskich, kucharki i kucharze, miłośnicy dawnej kuchni oraz producenci regionalnej żywności. Do rywalizacji zgłoszono 44 dania i produkty regionalne w kategoriach: zupa (5 zgłoszeń), danie jarskie (7 zgłoszeń), danie mięsne (7 zgłoszeń), przekąska (7 zgłoszeń), deser (11 zgłoszeń) i napój (7 zgłoszeń). Wyboru najlepszych dokonało jury, w skład którego weszli również przedstawiciele zwiedzających wyłonieni w drodze losowania. A oto werdykt oceniających: w kategorii „zupa” – „Zalewajka” ugotowana przez Koło Gospodyń Różyce, w kategorii „danie jarskie” – „Kołduny mazowieckie z soczewicy w kapuście” ugotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Grodkowie Zawisze, w kategorii „potrawa mięsna” – „Rolada z piersi gęsi” ugotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rycharcicach, w kategorii „przekąska” – „Pierogi z mięsem” ugotowane przez Stowarzyszenie „KGW Jagna” w Tłuchowie, w kategorii „deser” – ciasto „Sybirak” upieczone przez Iwonę Bogdańską, w kategorii „napój” – „Cytrynówka” autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich „Łęczanki”.

Odbył się również konkurs „Zręczny kucharz” w którym wykazać się należało refleksem i zdolnościami w krojeniu warzyw.

Weselne obrzędy
Kolorową prezentację dawnych obrzędów weselnych przygotował Zespół Folklorystyczny Kurpianka Cepelia z Kadzidła. W zagrodach i na muzealnych polach trwały pokazy prac wiosennych. Członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy prezentowali sadzenie ziemniaków i zdobili przydrożną kapliczkę na nabożeństwa majowe.
W każdym z mijanych domostw trwał gwar codziennych zajęć.

3 maja

Trzeci dzień długiego weekendu w skansenie zdominowały występy orkiestr dętych, które stały się już coroczną tradycją odbywających się w święto Konstytucji 3 Maja imprez plenerowych w Muzeum. To jednak nie koniec niespodzianek, jakie szykuje Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w najbliższym czasie. Już 14 maja odbędzie się obchodach Europejska Noc Muzeów. Tego dnia skansen będzie można zwiedzać za symboliczną „złotówkę” w godzinach 10.00–21.00. 5 czerwca natomiast stanie się on wielkim placem zabaw podczas „Dnia Dziecka w Skansenie”. Atrakcji z pewnością nie zabraknie. Aby uniknąć długich kolejek do kas w dniu imprezy organizatorzy zachęcają do zakupu biletów online przez stronę: bilety.mwmskansen.pl.


Czytaj e-wydanie
Podziel się informacją: 



Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ". 

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij 
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Ewa Jabłońska


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB