Niedziela, 11 grudnia 2016. Imieniny Biny, Damazego, Waldemara

Zbieraj tylko znane grzyby

2016-08-12 09:18:33 (ost. akt: 2016-08-12 09:21:46)
Muchomor sromotnikowy, grzyb śmiertelnie trujący. Można go pomylić z pieczarką lub kanią albo gąską

Muchomor sromotnikowy, grzyb śmiertelnie trujący. Można go pomylić z pieczarką lub kanią albo gąską

Podziel się:

Rozpoczął się sezon na zbieranie grzybów. Coraz więcej osób wybiera się do lasu, żeby je zbierać. Potem najczęściej lądują na talerzu. Jednak, żeby to skończyło się dla nas dobrze, należy znać kilka zasad. Te najważniejsze opracował sanepid.


Zbieraj grzyby, które znasz
Jedną z zasad jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Jeżeli nie mamy pewności, czy napotkany grzyb należy do gatunku jadalnego, nie zbierajmy go. Pomyłka może drogo kosztować

Grzyby rurkowe nie są śmiertelne
Najbezpieczniej jest zbierać grzyby rurkowe, czyli te które pod kapeluszem mają ułożone obok siebie rurki. Nieraz mówi się o poduszkach. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Do takich grzybów należą prawdziwek, podgrzybek czy maślak. Te najbardziej trujące, w tym muchomor sromotnikowy, to grzyby blaszkowe.

Nie zbieraj grzybów bardzo młodych i bardzo starych
Należy unikać grzybów bardzo młodych, ponieważ wówczas łatwo o pomyłkę co do ich rozpoznania. Stare grzyby mogą być też zagrożeniem dla naszego zdrowia. Mogą one być po prostu zepsute lub nadgniłe.

Zbieramy grzyby do koszyka
Grzyby powinniśmy zbierać do koszyków lub łubianek. W plastikowych wiadrach lub foliowych torbach łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Grzyby łatwo się psują. Należy je zjeść zaraz po przyrządzeniu i nie przetrzymywać zbyt długo. Nie należy podawać potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym ponieważ są ciężkostrawne.
W przypadku wątpliwości czy zebrane grzyby są jadalne można skorzystać z bezpłatnej porady grzyboznawców lub klasyfikatorów grzybów stacjach sanitarno – epidemiologicznych.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB