
Marta Ronowicz
m.ronowicz@kurierkurierzurominski.pl
7 czerwca po raz kolejny w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kuczborku-Osadzie odbyły się warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw, a przede wszystkim wykorzystania artykułów spożywczych otrzymywanych z Banku Żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Celem warsztatów było podniesienie świadomości na temat ekologicznych skutków, jakie niesie za sobą marnotrawienie żywności, promocję racjonalnego wykorzystania żywności, naukę prawidłowego sposobu odżywiania się zgodnego z potrzebami organizmu oraz trwałe ukształtowanie nawyków żywieniowych gwarantujących właściwy rozwój człowieka.
– Problem marnotrawienia żywności dotyczy niemal każdego z nas. Chcemy pokazać, że można go zminimalizować, zaczynając od bardziej racjonalnego podejścia do żywności we własnym domu – twierdzą organizatorzy kulinarnych spotkań.
Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności “Nie marnuj jedzenia 2015” wynika, że w polskich domach rocznie marnuje się blisko 2 mln ton żywności.
Na warsztatach kulinarnych obecnych było nawet trzech panów. Świetnie sobie poradzili zarówno z pieczeniem ciasta marchewkowego, jak również z gotowaniem zupy serowej, przygotowaniem kotletów z kaszy jęczmiennej, czy surówki z białej kapusty. Oprócz przepysznych potraw, dzięki talentowi wokalnemu uczestniczek, warsztaty przebiegły w rytmie muzyki śpiewająco. Ponadto, w czasie przygotowywania potraw był czas na rozmowę o zdrowym żywieniu i wymianę przepisów kulinarnych.
W warsztatach kulinarnych w dwóch cyklach brało udział 30 osób z 314 osób, które są zakwalifikowane do programu POPŻ 2014-2020 na terenie gminy Kuczbork-Osada.
Przekonywano, że pomagać można w rozmaity sposób, wykorzystując własne umiejętności, począwszy od ograniczenia marnowania żywności we własnym domu.
Dodaj komentarz