Zbieraj tylko znane grzyby

Rozpoczął się sezon na zbieranie grzybów. Coraz więcej osób wybiera się do lasu, żeby je zbierać. Potem najczęściej lądują na talerzu. Jednak, żeby to skończyło się dla nas dobrze, należy znać kilka zasad. Te najważniejsze opracował sanepid.
Muchomor sromotnikowy, grzyb �miertelnie truj�cy. Mo�na go pomyli� z pieczark� lub kani� albo g�sk�

Zbieraj grzyby, które znasz

Jedną z zasad jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Jeżeli nie mamy pewności, czy napotkany grzyb należy do gatunku jadalnego, nie zbierajmy go. Pomyłka może drogo kosztować

Grzyby rurkowe nie są śmiertelne

Najbezpieczniej jest zbierać grzyby rurkowe, czyli te które pod kapeluszem mają ułożone obok siebie rurki. Nieraz mówi się o poduszkach. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Do takich grzybów należą prawdziwek, podgrzybek czy maślak. Te najbardziej trujące, w tym muchomor sromotnikowy, to grzyby blaszkowe.

Nie zbieraj grzybów bardzo młodych i bardzo starych

Należy unikać grzybów bardzo młodych, ponieważ wówczas łatwo o pomyłkę co do ich rozpoznania. Stare grzyby mogą być też zagrożeniem dla naszego zdrowia. Mogą one być po prostu zepsute lub nadgniłe.

Zbieramy grzyby do koszyka

Grzyby powinniśmy zbierać do koszyków lub łubianek. W plastikowych wiadrach lub foliowych torbach łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Grzyby łatwo się psują. Należy je zjeść zaraz po przyrządzeniu i nie przetrzymywać zbyt długo. Nie należy podawać potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym ponieważ są ciężkostrawne.

W przypadku wątpliwości czy zebrane grzyby są jadalne można skorzystać z bezpłatnej porady grzyboznawców lub klasyfikatorów grzybów stacjach sanitarno – epidemiologicznych.

   

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.