O AFRYKAŃSKIM POMORZE ŚWIŃ

INFORMACJE\ W odpowiedzi na apel służb weterynaryjnych oraz samorządowców publikujemy poniżej kilka istotnych informacji dotyczących Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF), skierowanych dla hodowców. Nasz powiat znajduje się w żółtej strefie.

POZA OBSZAREM OBJĘTYM RESTRYKCJAMI

Wymagania dla gospodarstw, w których utrzymywane są świnie:

1.Karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.

2.Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie.

3.Zabezpieczenie budynku, w którym utrzymywane są świnie przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych.

4.Utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne.

5.Wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie.

6.Stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia.

7.Bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.

8.Używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności.

9.Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość- nie mniejsza niż 1m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

10.Sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki oraz bieżące aktualizowanie tego spisu.

11.zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym.

NA OBSZARACH OBJĘTYCH RESTRYKCJAMI

Wymagania dla gospodarstw, w których utrzymywane są świnie:

1.Utrzymywanie świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi.

2.Utrzymywanie świń w gospodarstwie w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz nie mających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których utrzymywane są inne zwierzęta kopytne.

3.Sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki oraz bieżące aktualizowanie tego spisu.

4. Karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.

5.Wyłożenie mat dezynfekcyjnych lub zapewnienie niecek dezynfekcyjnych przed wjazdami/wyjazdami do gospodarstwa, stałe utrzymywanie ich w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

6.Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami/wyjściami do gospodarstwa, w których utrzymywane są świnie oraz przed wejściami/wyjściami z budynków lub pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie, stałe utrzymywanie ich w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

7.Wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie.

8.Stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia.

9.Bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.

10.Używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności.

11.Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.

12.Uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których utrzymywane są świnie.

13.Wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni.

W GOSPODARSTWACH,W KTÓRYCH UTRZYMYWANE SĄ ŚWINIE, OBOWIĄZUJE RÓWNIEŻ ZAKAZ:

1.Wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem ASF.

2.Wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne i odłowie tych zwierząt.

3.Karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącym z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym da dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom.

4.Wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt, pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba ze tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem.

Postępowanie w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości – na podstawie przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004r. o ochronie zdrowia oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt:

W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w spełnianiu powyższych wymagań, powiatowi lekarze weterynarii:

1)zgodnie z art. 48 b ust.1 pkt. 1 ww. ustawy będą wydawać decyzje administracyjne z nakazem usunięcia uchybień w określonym terminie albo

2)zgodnie z art. 48 b ust. 1 pkt. 2 ww. ustawy będą mogli wydawać decyzje z nakazem uboju lub zabicia świń oraz zakazem ich utrzymywania w gospodarstwie, z możliwością uzgodnienia z hodowcą, czy świnie zostaną poddane ubojowi w rzeźni czy też ubojowi na użytek własny,

3)zgodnie z art. 48 b ust. 3 będą wydawać decyzje z nakazem uboju lub zabicia świń i zakazem ich utrzymywania, w przypadku nieusunięcia uchybień po czasie określonym w pkt 1

4)za ubite lub zabite świnie nie przysługuje odszkodowanie ze środków budżetu państwa

Oprac. AO

 

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.