ŚWIĄTECZNE WYPIEKI Z SENIORKAMI Z KUCZBORKA

KULINARIA\Nie tylko śpiewają, robią piękne bibeloty zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc, ale też doskonale gotują i pieką ciasta. Seniorki z gminy Kuczbork podczas ostatniego przeglądu twórczości Klubów Seniora, jaki odbył się w Kuczborku, postanowiły podzielić się z czytelnikami dwoma przepisami na szybkie, pyszne ciasta. Mają nadzieję, że będą wam smakowały.
[b]Ciasto z kaszy manny[/b]

1 szklanka kaszy manny

1 litr mleka

1 szklanka cukru

250 g masła/margaryny

3 łyżki kakao

herbatniki

Polewa:

pół kostki margaryny

1-2 szklanki cukru pudru

2-3 łyżki kakao

Herbatniki wyłożyć na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wsypać kaszę mannę, zalać ją 2 szklankami zimnego mleka. Dodać kakao, wymieszać, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Gdy zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszaninę mleka z kaszą. Mieszać do zgęstnienia masy. Wylać jeszcze ciepłą masę na herbatniki, na wierzch wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku. Wylać na wierzch ciasta pozostawić do wystudzenia.

[b]Murzynek[/b]

Składniki na 20 porcji:

4 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

2,5 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka przyprawy do piernika

2 jajka, 1 szklanka oleju

2 szklanki mleka

2 łyżki miodu

2 małe słoiki dżemu śliwkowego lub wiśniowego

Cukier puder do posypania

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Mąkę przesiać do miski, po czym dosypać 1,5 szklanki cukru, sodę oczyszczoną, 1 łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki kakao oraz 1 łyżkę przyprawy do piernika i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników wbić 2 jajka oraz dolać 2 szklanki mleka i 1 szklankę oleju. Zawartość miski starannie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki do momentu, aż wszystkie produkty się ze sobą całkowicie połączą. Na końcu dołożyć dżem śliwkowy lub wiśniowy i 2 łyżki miodu.

Ciasto przelać na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do rozgrzanego do temp. 180 st. piekarnika i piec ok. 50 minut. Gotowy placek ostudzić w formie na kratce kuchennej. Przed podaniem wypiek oprószyć grubą warstwą cukru pudru. Do ciasta można dodatkowo wrzucić garść osączonych z kompotu wiśni. Dzięki temu wypiek nabierze bardziej owocowego smaku.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.