
1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g masła/margaryny
3 łyżki kakao
herbatniki
Polewa:
pół kostki margaryny
1-2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
Herbatniki wyłożyć na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wsypać kaszę mannę, zalać ją 2 szklankami zimnego mleka. Dodać kakao, wymieszać, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Gdy zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszaninę mleka z kaszą. Mieszać do zgęstnienia masy. Wylać jeszcze ciepłą masę na herbatniki, na wierzch wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku. Wylać na wierzch ciasta pozostawić do wystudzenia.
[b]Murzynek[/b]Składniki na 20 porcji:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
2 jajka, 1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
2 małe słoiki dżemu śliwkowego lub wiśniowego
Cukier puder do posypania
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Mąkę przesiać do miski, po czym dosypać 1,5 szklanki cukru, sodę oczyszczoną, 1 łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki kakao oraz 1 łyżkę przyprawy do piernika i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników wbić 2 jajka oraz dolać 2 szklanki mleka i 1 szklankę oleju. Zawartość miski starannie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki do momentu, aż wszystkie produkty się ze sobą całkowicie połączą. Na końcu dołożyć dżem śliwkowy lub wiśniowy i 2 łyżki miodu.
Ciasto przelać na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do rozgrzanego do temp. 180 st. piekarnika i piec ok. 50 minut. Gotowy placek ostudzić w formie na kratce kuchennej. Przed podaniem wypiek oprószyć grubą warstwą cukru pudru. Do ciasta można dodatkowo wrzucić garść osączonych z kompotu wiśni. Dzięki temu wypiek nabierze bardziej owocowego smaku.
Smacznego!

Dodaj komentarz