ZDROWO I KOLOROWO W JEDYNCE

INFORMACJE\ Zespół ds. Programu Wychowawczo-Profilaktycznego w Szkole Podstawowej nr 1 w Żurominie w listopadzie i grudniu zrealizował wiele ciekawych działań promujących zdrowy styl życia. To kolejny etap programu prozdrowotnego.

I tak w ciągu ostatnich dwóch miesięcy minionego roku w placówce przeprowadzono szereg kolejnych akcji i działań, mających pokazać, że zdrowie jest najważniejsze, a dbać o nie jest całkiem łatwo. Przede wszystkim należy zacząć od zdrowego odżywiania się. W listopadzie, jak informują nas członkinie zespołu – realizatorki akcji (Dominika Bartnicka – szkolna psycholog, Marta Więckowska – pedagog, Jolanta Bolczak – pedagog i Anna Kowalewska – pielęgniarka) w listopadzie przypadał dzień buraka (24 listopada). Próbowano więc różnych dań związanych właśnie z burakiem. – Były to wariacje na temat buraka: buraczki pieczone na słodko, ciasto z buraka, ciasto pomidorowe. Dla niektórych dzieciaków są to zupełnie nowe smaki. Było zdrowo i wesoło: dzieci wykrajały foremkami różne kształty z pieczonych buraków, które można było skosztować, próbowały zdrowych ciast z buraka i pomidora oraz dowiedziały się od pań pedagog i pani pielęgniarki kilku ciekawych informacji na temat walorów zdrowotnych warzyw – informuje nas psycholog Dominika Bartnicka.

14 listopada obchodzony jest Dzień Walki z Cukrzycą. To jedna z najczęstszych chorób naszych czasów, dotyczy zarówno dzieci, młodzieży, jak i dorosłych. W listopadzie więc szkolna pielęgniarka prowadziła zajęcia dla klas I-III na temat cukrzycy. Uczniowie oglądali bardzo ciekawe i pouczające filmiki pt. „Lew Lenny uczy o cukrzycy”. Ponadto rozmawiali z pielęgniarką na temat przyczyn tej choroby, jej skutków, leczenia, profilaktyki oraz tego, co zrobić w razie wystąpienia hipoglikemii i hiperglikemii.

Przy realizacji prozdrowotnego programu nie zapomniano też i o edukacji rodziców. – Bo kto lepiej zadba o zdrowie swoich dzieci, jak nie oni – podkreśla Bartnicka. Dlatego właśnie podczas listopadowej wywiadówki do szkoły zaproszono dietetyk Karmenę Łasicką, która przeprowadziła dla rodziców i nauczycieli bardzo ciekawe i przydatne szkolenie o tym, jakie produkty wybierać, a których unikać zarówno w diecie dziecka, jak i samych rodziców.

Przy realizacji programu zawiązano ścisłą współpracę z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Żurominie. Odbyły się zajęcia dla klas VII oraz VIII, które poprowadziła Anna Czaplejewicz z sanepidu. – Podczas tych zajęć uczniowie mieli okazję dowiedzieć się wielu interesujących, przydatnych i praktycznych wiadomości na temat zasad zdrowego odżywiania oraz tego, jak ważne przy wyborze danego produktu jest świadome czytanie informacji o jego składzie, tak zwanej „etykiety”. Uczniowie mogli dowiedzieć się co znaczą różne zwroty na etykietach produktów, które z nich są zdrowe, a których lepiej unikać – tłumaczy szkolna psycholog.

Z kolei w grudniu działania nakierowane były na profilaktykę związaną z obchodzonym w tym miesiącu Światowym Dniem AIDS. Te zajęcia skierowano do najstarszych uczniów, z klas VII i VIII. Prowadziły je szkolna pielęgniarka oraz pedagog.

AO

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.