
Przepisy z Żuromina przygotowała dla nas Pani Irena Milewska, która słynie wręcz z dobrej kuchni i znakomitych wyrobów kulinarnych.
Pozostali seniorzy dołączają się do bożonarodzeniowych życzeń i życzą smacznego.
Sernik
Składniki do ciasta
30 dkg mąki
10 dkg cukru
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu
2 żółtka
1 całe jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść, rozwałkować i włożyć do wysmarowanej blaszki.
Masa serowa
1 kg zmielonego twarogu
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy 2 całe jajka, 4 żółtka
zapach pomarańczowy lub cytrynowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
10 dkg rodzynek
Wymieszać składniki. Wlać na ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ubić pianę z 6 białek i 1 szklanki cukru. Najpierw do białek dać 1 łyżkę gorącej wody i szczyptę soli. Na koniec do ubitej piany dać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na upieczono ciasto wyłożyć pianę i piec dalej 10 minut.
Korzenne śledzie w musztardzie
Składniki
8 filetów śledziowych
2 cebule
2 cytryny
0,5 szklanki oleju sojowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
0,5 słoika musztardy francuskiej
Przygotowanie
Śledzie moczyć 1 godzinę, dokładnie odsączyć. Pieprz i ziele angielskie rozgnieść, pokruszyć liście laurowe. Wymieszać. Cebulę drobno posiekać. Cytryny sparzyć i wycisnąć sok. Filety po jednej stronie posmarować musztardą. Układać w słoju warstwami. Każdą warstwę skropić cytryną i posypać cebulą oraz przyprawami. Zalać olejem. Słój zamknąć i odstawić na 2 dni. Podawać z ziemniakami w mundurkach lub z razowym pieczywem.
Złota kaczka
Składniki
1 cała kaczka
4 jabłka
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka cynamonu
pieprz, sól do smaku
2 łyżki miodu
olej do smażenia
Przygotowanie
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć pokrojonymi i otoczonymi w majeranku i cynamonie jabłkami. Piec w piekarniku. Gdy będzie prawie upieczona, posmarować miodem i upiec do końca.
[img]https://i.wm.pl/00/08/03/91/n/biezun-picture567a7d6fc49fd.jpg[/img][b]Bieżuńskie specjały [/b]W przepisach bieżuńskic dominują ryby. A jakże, przecież Bieżuń leży nad największą rzeką naszych terenów. Pyszne przepisy przygotowały dla Państwa Panie: Bronisława Zakoroczymska, Halina Peścińska i Krystyny Zajdzińskiej. Szanowne seniorki życzą Czytelnikom Zdrowych i Wesołych Świąt.
Ryba faszerowana
Składniki:
1 kg ryby, najlepiej świeżej (szczupak lub inne)
3 jajka surowe i 3 jajka ugotowane na twardo
1 mała bułka moczona w mleku
2 średnie cebule zeszklone na maśle
Wykonanie:
Rybę obrać, zemleć na maszynce, dodać bułkę, cebulę, wegetę, pieprz, sól oraz jajka surowe i ugotowane. Można dodać dużo zielonej pokrojonej natki pietruszki. Dodać 1/4 kostki masła i wszystko wyrobić. Farsz ma być takiej konsystencji jak na kotlety mielone – lużny.Oddzielnie ugotować wywar: około 2 litry wody z warzywami z 1/2 kostki rosołowej. W gazę (1 x 1m) zamoczyć w zimnym mleku, rozłożyć i włożyć farsz, następnie zawinąć w rolon dość ścisło i związać. Włożyć do garnka z wawarem i gotować 30 minut. W zależności od ilości farszu można zrobić dwie sztuki. Po ostudzeniu wyjąć ze ścierek i pokroić w plastry. Rybę taka pokrojoną można zrobić w occie lub z sosem tatarskim.
Karp w galercie
Składniki:
karp królewski
marchew (2 szt.)
mały seler (1 szt.)
pietruszka (1 szt.)
liść laurowy (2 szt.)
pieprz (1 łyżeczka)
sól (1 łyżeczka)
ziele angielskie (5 szt.)
żelatyna (3 łyżki)
Sposób przygotowania:
Oskrobanego i wypatroszonego karpia kroimy na 3 centymentrowe kawałki. Przygotowujemy wywar z włoszczyzny, przypraw i głowy karpia. Następnie umyte i wcześniej pokrojone kawałki dodajemy do wywaru. Gotujemy 20 minut na małym ogniu. Ugotowane kawałki wyciągamy i układamy na półmisku. Dekorujemy plasterkami cytryny, marchewki, przeciętymi listakami pora i natka pietruszki. Wywar odcedzamy przez sito i do gorącego dodajemy 3 łyżki żelatyny. Gdy płyn przestygnie wstawiamy półmiski do lodówki.
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 120 ml oleju, 40 ml gorącej wody
Farsz: 11/2 kg kiszonej kapusty
1 cebula
5 dag suszonych grzybów
2 łyżki oleju
Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnie ugotuj do miękkości, odcedź i drobno posiekaj. Kapustę zalej wodą i gotuj od 60 do 90 minut, a nastepnie ugotowaną ostudź , odciśnij z wody i posiekaj. Cebulę zeszklij. Kapustę, grzyby oraz cebulę wymieszaj a następnie dopraw solą i pieprzem.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól i dolewaj gorącą wodę, mieszając mikserem lub łyżką. Na końcu wlej olej. Ciasto przełóż na posypaną mąka stolnicę i dokładnie zagnieć ciasto. Wyrabiaj do czasu aż stanie sie ono gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, by troche odpoczęło. Następnie rozwałkuj na placki grubości 2 mm i szklanką wykrawaj okrągłe placuszki. Na środek każdego włóż farsz i dokładnie zlep brzegi. Wrzuć do gotującej osolonej wody i gotuj 3 minuty.
.
Śledzik pod pierzynką
Składniki:
6 buraków
6 ziemniaków
1 pęczek dymki lub 1 cebula
zielone jabłko
6 płatów śledzi matjas
1 szkl. gęstej śmietany
Śledzie namoczyć w wodzie, odstawić na kilka godzin, a następnie dobrze odsączyć.
Ziemniaki i buraki oczyścić oraz nieobrane upiec w piekarniku na miękko. Następnie obrać je ze skórki i pokroić w plastry. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w kostkę. W dużym naczyniu układać warstwami: ziemniaki, śledzie, cebulkę, jabłko oraz buraczki. Można ozdobić szczypiorkiem. Całość polać śmietaną wymieszaną z sokiem buraczkowym.
[img]https://i.wm.pl/00/08/03/91/n/kuczbork-picture567a7d52c3d16.jpg[/img][b]Smaki z Kuczborka[/b]Przepsiy od Klubu Seniora w Kuczborku przygotowały dla Państwa Barbara Baczyńska, Halina Marcinkiewicz i Elżbieta Krawczyk. Klub dołącza się do życzeń świątecznych i życzy smacznego.
Postny garnek
1 kg kapusty
1 duża cebulka
5 dkg suszonych grzybów
4 – 5 łyżek oleju rzepakowego
2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
2 – 3 jagody jałowca
2 liście laurowe
sól, mielony czarny pieprz
szczypta cukru
Suszone grzyby umyj, zalej przegotowaną i wystudzona wodą. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której sie moczyły. Odcedź, ale wywar zachowaj do gotowania kapusty. Małe grzyby pozostaw w całości, a większe sztuki potnij na spore kawałki. Kapustę kwaszoną opłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i zalej wywarem, który pozostał z gotowania grzybów. Cebule obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oleju, wrzuć cebule i usmaż na szklisto, dodaj do kapusty. Dołóż listki, ziele angielskie i jagody jałowca. Całość gotuj około godziny. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarła do garnka.
Piernik z powidłami
2,5 szkl. mąki
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru
2 jajka
4 łyżki powideł
2 łyżki kakao
1 szkl. mleka
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Margarynę stop, a następnie przestudź . Jajka ubij razem z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Dodawaj małymi porcajami do ucieranych jajek, na przemian z mlekiem. Wlej stopiona margarynę i wyrób. Pod koniec dołóż powidła i dokładnie wymieszaj mikserem. Wylej ciasto na blachę i piecz 50 min w piekarniku rozgrzanym do 170 o C.
Śledz w jabłku
Ugotuj dwa ziemniaki i dwie marchewki. Warzywa odcedź i po wystudzeniu drobno posiekaj. Namoczone 2 śledzie pokrój w kosteczkę. Posiekaj obraną cebulę. Zetnij wierzchy z 6 jabłek, a nastepnie owoce te wydrąż. Odcięte części posiekaj, wymieszaj ze śledziami i pokrojonymi wcześniej warzywami. Sałatkę przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z czterema łyżkami majonezu i przełóż do wydrążonych jabłek. Posyp posiekanymi ziołami.
[img]https://i.wm.pl/00/08/03/91/n/sarnowo-picture567a7d6080579.jpg[/img][b]Wigilijne przysmaki z Sarnowa[/b]Tradycyjne wigilijne przepisy przedstawiły dla Państwa Panie z Klubu Seniora w Sarnowie Teresa Wąsiewska, Danuta Barcikowska, Elżbieta Olszewska. Tradycyjnie wraz z wybranymi przepisami członkowie klubu składają Czytelnikom świąteczne życzenia.
Bombki niespodzianki
Składniki
2 filety matiasy z zalewy octowej
jabłko
czerwona cebula
pół pora (biała część)
łyżka śmietany
sól, pieprz
duży, ugotowany burak
10 dag wędzonego łososia
natka pietruszki
Śledzie pokrój drobniutko w kostkę. Tak samo pokrój obraną cebulę, jabłko ze skórką oraz por. Por posyp leciutko solą i wstaw do zamrażarki.
Przygotowane składniki przełóż do miseczki, polej śmietaną. Przypraw solą oraz pieprzem.
Łososia pokrój w paski. Burak obierz ze skórki, po czym pokrój tak, aby powstały trzy długie pasy (najłatwiej to zrobić, ścinając skórke jak przy obieraniu jabłka).
Zwiń pasek z buraczka w rulon, zepnij wykałaczką, po czym włóż śledzie z warzywami i jabłkiem. Rulonik owiń paskiem łososia. Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem udekoruj listkami natki.
Rolmopsy z masą serową
Składniki
6 płatów śledziowych marynowanych
10 dag serka sałatkowego
3 – 4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy
łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz, papryka
nadziewane oliwki
papryka marynowana
oregano
Do sera wlej oliwę, ocet jabłkowy oraz jogurt. Utrzyj składniki na gładką masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Filety śledziowe zwiń w rulony, w środek włóż przygotowaną masę serową. Ułóż rolmopsy na półmisku. Udekoruj resztą sera, oliwkami, kawałkami marynowanej papryki i oregano.
Można też płaty posmarowac musztardą, nałożyć po kawałku kiszonego ogórka, cebuli, marynowanej papryki i zwinąć. Polej oliwą oraz octem.
Śledzie imbirowo – orzechowe
500 g solonych filetów śledziowych
3 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1/2 laski cynamonu
4 goździki
6 ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
250 g piernika
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki octu winnego
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki do dekoracji
orzechy włoskie do dekoracji
Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na całą noc. Olej zagotować z posiekanym imbirem, cynamonem, goździkami, zielem angielskim oraz ziarenkami pieprzu.
Śledzie wyjąć z mleka i pokroić na kawałki. Ułożyć w słoiku i zalać wystudzoną marynatą. Odstawić do lodówki na trzy dni. Miód, ocet, mielony imbir oraz pokruszony piernik wymieszać. Śledzie ułożyć na półmisku, obłożyć sosem. Przybrać natką i połówkami orzechów.
[img]https://i.wm.pl/00/08/03/91/n/zielona-picture567a7d50946e3.jpg[/img][b]Kulinaria z Zielonej[/b]Ostatni już zestaw przepisów pochodzi od Klubu Seniora z Zielonej. Przygotowały go dla Państwa Marianna Stanek, Józefa Kubińska i Ewa Socińska. Ten pyszny prezent będziecie mogli Państwo wykorzystać na swoich stołach, pamiętając o serdecznych życzeniach od seniorek z Zielonej.
Kompot wigilijny
Suszone owoce (4 – 5 gruszek, 30 dag śliwek, 30 dag jabłek) namoczyć ok. 3 – 4 godz. Następnie je zagotować i dodać cukier do smaku. Po zagotowaniu odsatwić na kolejne 3 – 4 godziny lub nawet na cały dzień. Podawać na zakończenie Wigilii.
Ziemniaki w mundurkach
Wybrać ładne, gładkie i nie za wielkie ziemniaki. Umyć je a następnie ugotować. Podawać gorące w mundurkach z solą i masłem, najlepiej smakują do wigilijnych śledzi.
Pasztet jajeczny
Składniki
10 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
1 łyżka śmietany
40 dag pieczarek
3 – 4 duże cebule
30 dag sera żółtego
3 – 4 łyżki majonezu
sól, pieprz
natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyć, osuszyć i rownież zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem z pieczarkami – wystudzić.
Cebulę, pieczarki, starty ser, sól, pieprz, pietruszkę, śmietanę, majonez, surowe jajka wyrobić. Gdyby masa była za luź na dodać trochę bułki tartej, a następnie masę przełozyć do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułka tartą. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 – 200 o C.
Zupa krem z suszonych śliwek
Składniki
1 litr wody
1 paczka śliwek suszonych
Wykonanie
Śliwki moczymy w szklance zimnej wody, a następnie gotujemy je w litrze wody. Całość miksujemy, przekładamy do wody i gotujemy 10 minut. Dodajemy według smaku cukier, odrobinę cynamonu i odrobinę kwasku cytrynowego. Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem.
Dodaj komentarz