Kuczbork. Gotowanie w świetlicy

Ośrodek Pomocy Społecznej w Kuczborku zorganizował warsztaty kulinarne. Uczestnicy nie tylko uczyli się gotować, ale też mogli się nawzajem poznać… od kuchni.
Uczestnicy warsztat�w w Kuczborku

Marta Ronowicz

m.ronowicz@kurierkurierzurominski.pl

7 czerwca po raz kolejny w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kuczborku-Osadzie odbyły się warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw, a przede wszystkim wykorzystania artykułów spożywczych otrzymywanych z Banku Żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Celem warsztatów było podniesienie świadomości na temat ekologicznych skutków, jakie niesie za sobą marnotrawienie żywności, promocję racjonalnego wykorzystania żywności, naukę prawidłowego sposobu odżywiania się zgodnego z potrzebami organizmu oraz trwałe ukształtowanie nawyków żywieniowych gwarantujących właściwy rozwój człowieka.

– Problem marnotrawienia żywności dotyczy niemal każdego z nas. Chcemy pokazać, że można go zminimalizować, zaczynając od bardziej racjonalnego podejścia do żywności we własnym domu – twierdzą organizatorzy kulinarnych spotkań.

Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności “Nie marnuj jedzenia 2015” wynika, że w polskich domach rocznie marnuje się blisko 2 mln ton żywności.

Na warsztatach kulinarnych obecnych było nawet trzech panów. Świetnie sobie poradzili zarówno z pieczeniem ciasta marchewkowego, jak również z gotowaniem zupy serowej, przygotowaniem kotletów z kaszy jęczmiennej, czy surówki z białej kapusty. Oprócz przepysznych potraw, dzięki talentowi wokalnemu uczestniczek, warsztaty przebiegły w rytmie muzyki śpiewająco. Ponadto, w czasie przygotowywania potraw był czas na rozmowę o zdrowym żywieniu i wymianę przepisów kulinarnych.

W warsztatach kulinarnych w dwóch cyklach brało udział 30 osób z 314 osób, które są zakwalifikowane do programu POPŻ 2014-2020 na terenie gminy Kuczbork-Osada.

Przekonywano, że pomagać można w rozmaity sposób, wykorzystując własne umiejętności, począwszy od ograniczenia marnowania żywności we własnym domu.

   

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.