Mołdawskie ostatki w Muzeum

W sobotę 14 lutego w Muzeum Małego Miasta w Bieżuniu odbyło się tradycyjne spotkanie ostatkowe. Tym razem spotkanie miało wiele akcentów mołdawskich. Została otwarta wystawa pokazująca różne oblicza Mołdawii, była mołdawska muzyka i kuchenne specjały.
W Bie�uniu go�ci by�o co niemiara

Ewa Jabłońska

e.jablonska@kurierkurierzurominski.pl

Głównym punktem spotkania było otwarcie wystawy „Mołdawia – kraj znany i nieznany”. Wystawa pochodzi ze zbiorów Ministerstwa Kultury Republiki Mołdawii. Składa się z 38 fotogramów przedstawiających mołdawski krajobraz, zabytki i ludzi. Gości licznie przybyłych na spotkanie przywitał wicedyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu Bogusława Trojanowska oraz kierownik Oddziału w Bieżuniu Jerzy Piotrowski. Głos zabrał Ambasador Republiki Mołdawii w Warszawie Iurie Bodrug. Przybył on na bieżuńskie spotkanie z małżonką Walentiną oraz konsulem Victorem Martinem. Jego Ekscelencja objął swoim patronatem całe przedsięwzięcie. Nie mogło zabraknąć tradycyjnych zapustnych przebierańców. Zebrani obejrzeli program przygotowany pod kierunkiem Małgorzaty Osieckiej w wykonaniu Bieżuńskiej Grupy Rekonstrukcji Historycznej, zatytułowany „Ostatkowy pejzaż gminy”. Wystąpił również duet Dumitru Harea i Andrij Melnyk – jedynego zespołu w Polsce wykonującego tradycyjną muzykę mołdawską. Duet zaprezentował program zatytułowany „Rumuńska fletnia z Besarabii”, zawierający tradycyjne mołdawskie utwory. Specjalnie na tę okazje został przygotowany tort w mołdawskich barwach narodowych. Licznie zebrani tego wieczoru goście mieli możliwość posmakować kulinarnych specjałów. Był bugaj, smalec, faszerowane jajka, domowe pączki, rogaliki i faworki, faszerowana gęś i wiele innych pyszności. Można było również spróbować win mołdawskich, które do Bieżunia trafiły dzięki Domowi Win z Krakowa. Oczywiście nie zabrakło też tradycyjnych mołdawskich przysmaków: roladek w kruchym cieście faszerowanych bryndzą, kapustą i ziemniakami.

   

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.