
– Zdrowie (wg Światowej Organizacji Zdrowia) to dobrostan sił fizycznych, ale także psychicznych – informują nas realizatorki akcji, Dominika Bartnicka (szkolna psycholog), Marta Więckowska (pedagog), Jolanta Bolczak (pedagog) i Anna Kowalewska (pielęgniarka).
I tak w ciągu ostatnich tygodni w placówce przeprowadzono już szereg akcji i działań, mających pokazać, że zdrowie jest najważniejsze, a dbać o nie jest całkiem łatwo. Przede wszystkim należy zacząć od zdrowego odżywiania się. – Podczas zorganizowanego „Dnia owsianki” zaprosiliśmy uczniów klas pierwszych do poznawania nowych smaków. Wspólnie gotowaliśmy i zajadaliśmy owsiankę, dodając do niej ulubione, wybrane przez dzieci owoce. I wszystkim smakowało – informuje nas pani Marta.
Podczas kolejnej akcji pani pielęgniarka zadbała o to, by przekazać wiedzę uczniom klas I-III na temat tego, jak bardzo ważna jest higiena i czystość. Każde dziecko, nauczyciele i dyrekcja skorzystali ponadto z 60-sekundowej dezynfekcji rąk.
Następne zadanie związane było z wyjściem do gospodarstwa ogrodniczego. – Nauczyciele i uczniowie klas szóstych wybrali się z wizytą do Gospodarstwa Ogrodniczego państwa Karpińskich, naszych lokalnych producentów zdrowej żywności. Dzięki tej lekcji uczniowie mieli okazję poznać funkcjonowanie takiego zakładu, dowiedzieć się wielu ważnych rzeczy o zdrowym odżywaniu i zdrowym stylu życia. To nie pierwsza wizyta naszych uczniów u Państwa Karpińskich, za co serdecznie dziękujemy – podaje nam psycholog Dominika Bartnicka.
Tematykę kontynuowano podczas wizyty w żuromińskiej Spółdzielni Mleczarskiej. Tu zakład zwiedzała klasa piąta. – Wizyta miała na celu przybliżenie uczniom specyfiki pracy żuromińskiej Mleczarni, zasad zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Nasz żuromiński ser żółty tworzy zgrany duet z wieloma potrawami – przekonaliśmy się o tym na miejscu. To również nie pierwsza nasza wizyta w tym zakładzie – informuje Anna Kowalewska.
Potem jeszcze zorganizowano „Dzień kanapki”. Tego dnia dzieci z klas I-III wraz z wychowawczyniami przygotowały piękne, kolorowe, zdrowe kanapki, które z chęcią skonsumowały. – Takie lekcje uczą nie tylko zasad zdrowego odżywiania, ale także współpracy, integracji, kulinarnego eksperymentowania – kończą realizatorki programu.
AO

Dodaj komentarz