Sierpc. Maj w Skansenie

W pierwszych dniach maja sierpecki Skansen ponownie ożył. Była prezentacja obrzędów i prac wiosennych, koncerty, rodzinne konkursy, kuchnia regionalna, ognisko i wiele innych atrakcji.
Majowka w Skansenie to dobry spos�b na sp�dzenie d�ugiego weekendu

Ewa Jabłońska

e.jablonska@kurierkurierzurominski.pl

Majówka w Skansenie w Sierpcu to tradycja. W tym roku miała trzy odsłony i pokazywała oblicze mazowieckiego folkloru. Dla odwiedzających przygotowano prezentacje obrzędów i prac wiosennych, koncerty folklorystyczne, rodzinne konkursy z nagrodami, specjały kuchni regionalnej, przejażdżki konne, ognisko z pieczeniem kiełbasek i wiele innych. Słoneczna pogoda sprzyjała spacerom i zabawie na świeżym powietrzu. W ciągu trzech dni trwania Wielkiej Majówki Muzeum odwiedziło 6375 osób. Pierwszy dzień majówki to impreza pod nazwą „Gotowanie na polanie”.

[b]Konkursy kulinarne[/b]

Impreza przybliża tradycje kulinarne. Tego dnia odbył się konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Konkurs cieszy się dużym zainteresowaniem. Biorą w nim udział członkinie kół gospodyń wiejskich, kucharki i kucharze, miłośnicy dawnej kuchni oraz producenci regionalnej żywności. Do rywalizacji zgłoszono 44 dania i produkty regionalne w kategoriach: zupa (5 zgłoszeń), danie jarskie (7 zgłoszeń), danie mięsne (7 zgłoszeń), przekąska (7 zgłoszeń), deser (11 zgłoszeń) i napój (7 zgłoszeń). Wyboru najlepszych dokonało jury, w skład którego weszli również przedstawiciele zwiedzających wyłonieni w drodze losowania. A oto werdykt oceniających: w kategorii „zupa” – „Zalewajka” ugotowana przez Koło Gospodyń Różyce, w kategorii „danie jarskie” – „Kołduny mazowieckie z soczewicy w kapuście” ugotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Grodkowie Zawisze, w kategorii „potrawa mięsna” – „Rolada z piersi gęsi” ugotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rycharcicach, w kategorii „przekąska” – „Pierogi z mięsem” ugotowane przez Stowarzyszenie „KGW Jagna” w Tłuchowie, w kategorii „deser” – ciasto „Sybirak” upieczone przez Iwonę Bogdańską, w kategorii „napój” – „Cytrynówka” autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich „Łęczanki”.

Odbył się również konkurs „Zręczny kucharz” w którym wykazać się należało refleksem i zdolnościami w krojeniu warzyw.

[b]Weselne obrzędy[/b]

Kolorową prezentację dawnych obrzędów weselnych przygotował Zespół Folklorystyczny Kurpianka Cepelia z Kadzidła. W zagrodach i na muzealnych polach trwały pokazy prac wiosennych. Członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy prezentowali sadzenie ziemniaków i zdobili przydrożną kapliczkę na nabożeństwa majowe.

W każdym z mijanych domostw trwał gwar codziennych zajęć.

[b]

3 maja [/b]

Trzeci dzień długiego weekendu w skansenie zdominowały występy orkiestr dętych, które stały się już coroczną tradycją odbywających się w święto Konstytucji 3 Maja imprez plenerowych w Muzeum. To jednak nie koniec niespodzianek, jakie szykuje Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w najbliższym czasie. Już 14 maja odbędzie się obchodach Europejska Noc Muzeów. Tego dnia skansen będzie można zwiedzać za symboliczną „złotówkę” w godzinach 10.00–21.00. 5 czerwca natomiast stanie się on wielkim placem zabaw podczas „Dnia Dziecka w Skansenie”. Atrakcji z pewnością nie zabraknie. Aby uniknąć długich kolejek do kas w dniu imprezy organizatorzy zachęcają do zakupu biletów online przez stronę: bilety.mwmskansen.pl.

[ewydanie][quote=Podziel się informacją]



Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz [url=/user/login] TUTAJ [/url]”. 

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: [url=https://mazowieckiemedia.pl/141978,Zostan-dziennikarzem-obywatelskim.html]kliknij[/url] 
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. [url=mailto:e.jablonska@kurierkurierzurominski.pl] Pomogę: Ewa Jabłońska[/url]
 [/quote]

   

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.