
Seniorki z gminy Kuczbork podczas ostatniego przeglądu twórczości Klubów Seniora, jaki odbył się w Kuczborku, postanowiły podzielić się z czytelnikami dwoma przepisami na szybkie, pyszne ciasta. Mają nadzieję, że będą wam smakowały.
Seniorki z gm. Kuczbork podczas festiwalu częstowały zebranych własnymi wypiekami, m.in. murzynkiem
[b]Ciasto z kaszy manny[/b]1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g masła/margaryny
3 łyżki kakao
herbatniki
[b]Polewa[/b]:
pół kostki margaryny
1-2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
Herbatniki wyłożyć na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wsypać kaszę mannę, zalać ją 2 szklankami zimnego mleka. Dodać kakao, wymieszać, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Gdy zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszaninę mleka z kaszą. Mieszać do zgęstnienia masy. Wylać jeszcze ciepłą masę na herbatniki, na wierzch wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku. Wylać na wierzch ciasta pozostawić do wystudzenia.
[b]Murzynek[/b]Składniki na 20 porcji:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
2 jajka, 1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
2 małe słoiki dżemu śliwkowego lub wiśniowego
Cukier puder do posypania
[b]Czas przygotowania:[/b] 30 minut[b]Czas pieczenia:[/b] 50 minutMąkę przesiać do miski, po czym dosypać 1,5 szklanki cukru, sodę oczyszczoną, 1 łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki kakao oraz 1 łyżkę przyprawy do piernika i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników wbić 2 jajka oraz dolać 2 szklanki mleka i 1 szklankę oleju. Zawartość miski staranie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki do momentu, aż wszystkie produkty się ze sobą całkowicie połączą. Na końcu dołożyć dżem śliwkowy lub wiśniowy i 2 łyżki miodu.
Ciasto przelać na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do rozgrzanego do temp. 180 st. piekarnika i piec ok. 50 minut. Gotowy placek ostudzić w formie na kratce kuchennej. Przed podaniem wypiek oprószyć grubą warstwą cukru pudru. Do ciasta można dodatkowo wrzucić garść osączonych z kompotu wiśni. Dzięki temu wypiek nabierze bardziej owocowego smaku.
Smacznego!

Dodaj komentarz