Wigilia Mędrców

Dziś przygotowaliśmy dla Czytelników Kuriera coś specjalnego. Zapytaliśmy przewodniczących rad miejskich i gminnych o ulubioną potrawę na wigilijny stół. Ponieważ przewodniczący rady, to przeważnie osoba ciesząca się dużym zaufaniem, mądra i doświadczona, ośmielamy się nazwać prezentowane przepisy „Wigilią Mędrców”. Smacznego.
NULL

redakcja@kurierkurierzurominski.pl

Jerzy Rzymowski Przewodniczący Rady Powiatu

Potrawy na wigilijnym stole Jerzego Rzymowskiego, jak sam mówi, są kompilacją tradycyjnych naszych regionalnych potraw oraz potraw śląskich. Żona Przewodniczącego pochodzi ze Śląska i dlatego niektóre potrawy wigilijne są przygotowywane według tradycji tego właśnie regionu. Przygotowuje je Pani Rzymowska, ale Przewodniczący Rady Powiatu jej w tych przygotowaniach pomaga. Najczęściej również sam przygotowuje sałatki śledziowe. Na stole oprócz nich pojawiają się co roku uszka, czerwony barszcz, pierogi z kapustą i grzybami. Na stole nie może zabraknąć ryb. Śląskim elementem wprowadzonym przez żonę Jerzego Rzymowskiego jest kompot z suszonych owocowych.

– Staramy się, żeby potraw na wigilijnym stole było jak najwięcej – mówi Jerzy Rzymowski.

Andrzej Rutowski Przewodniczący Rady Miejskiej w Żurominie

W domu Andrzeja Rutowskiego wigilijną kolację przygotowuje żona.

– Ja zupełnie się nie mieszam do przygotowania potraw, zostawiam to żonie – mówi Rutowski . Na wigilijnym stole Rutowskich znajdują się pierogi z kapustą i grzybami, śledzie i smażona ryba.

– Karpia u nas na stole nie ma, ponieważ nikt go nie lubi – mówi Andrzej Rutowski.

Na stole koniecznie muszą się pojawić kartofle w mundurkach. Jest również kompot z suszonych owoców. Nie może zabraknąć barszczu z pasztecikami.

Zygmunt Liszewski Przewodniczący Rady Miejskiej w Bieżuniu

Na wigilijnym stole Zygmunta Liszewskiego nie może zabraknąć karpia oraz grzybów ze śmietaną.

Poza tym pojawiają się tradycyjne potrawy: zupa śledziowa, pierogi z kapustą i grzybami, zupa owocowa i ryba.

– Ryba jest robiona „po swojemu” nie po grecku, chociaż trochę taką przypomina – mówi Liszewski.

Jest również kapusta z kaszą. Na stole u Liszewskich pojawia się więcej niż 12 potraw wigilijnych.

Kazimierz Bulkowski Przewodniczący Rady Gminy w Kuczborku

Wigilijną kolację w domu Kazimierza Bulkowskiego przygotowuje głównie żona, chociaż mąż jej również pomaga. Na stole nie może zabraknąć karpia i pierogów z grzybami, które są ulubioną potrawą Bulkowskiego. Oprócz tego jest kutia i wiele innych potraw. Tak jak tradycja nakazuje jest ich 12.

Józef Górski Przewodniczący Rady Gminy w Lutocinie

U Górskich w domu Wigilię również przygotowuje żona.

– Kulinarne sprawy zostawiam żonie i córce – mówi Józef Górski.

Kolacja wigilijna jest przygotowywana według polskiej tradycji. Na stole jest 12 potraw, a wśród nich karp, śledź i kutia. Ulubionym daniem Górskiego jest ryba zapiekana z jajkiem i śmietaną. Tej potrawy na stole nie może zabraknąć.

– Ta ryba znika ze stołu w ciągu godziny, tak bardzo mi i całej rodzinie smakuje – mówi Górski.

W domu Górskich nie zapomina się o pozostawieniu jednego wolnego nakrycia dla niezapowiedzianego gościa. Kutia i śledź z beczki to potrawy, które w dzieciństwie przygotowywano w domu Przewodniczącego. Teraz nie wyobraża sobie Wigilii bez nich. I ma nadzieje, że nigdy nie zostaną pominięte w świątecznym jadłospisie.

Michał Zieliński Przewodniczący Gminy Lubowidz

Michał Zieliński Wigilię spędza w domu rodziców. Potrawy wigilijne przygotowuje jego żona. Są to tradycyjne potrawy: ryba, śledzie, barszcz, pierogi z kapusta i grzybami. Daniem, bez którego Zieliński nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej, jest zupa grzybowa z kluchami kartoflanymi. Zupa jest gotowana z borowików na zakwasie.

– Ta potrawa u nas na stole króluje od bardzo dawna i jest przez wszystkich bardzo lubiana – mówi Michał Zieliński.

Dorota Lorenc Przewodnicząca Rady Gminy Siemiątkowo

Pierwszym daniem wigilijnym u Doroty Lorenc jest makaron własnej roboty z zupą owocową. Poza tym na stole pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Muszą oczywiście też być ryby. Dorota Lorenc przygotowuje karpia i szczupaka hodowanego we własnym stawie. Głównym daniem lubianym przez wszystkich są kotlety smażone zrobione z ziemniaków i cebuli. Do tego jest przygotowywany specjalny sos z suszonych grzybów i śmietany. Ponadto Lorenc przygotowuje potrawę z smażonych grzybów, która jest podawana z ziemniakami. To ulubiona potrawa jej męża. Jest również kapusta z grochem. Na stole również tradycyjnie pojawią się kluski z makiem. W tym roku przygotowane przez siostrę Doroty Lorenc.

– Wigilię najczęściej przygotowuje sama i jest zawsze na niej dużo osób – mówi Lorenc.

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.