Joanna Stachowicz
joasia892@wp.pl
Ogórkowa nazwijmy „akcja”, o której codziennie słyszymy w ogólnopolskich mediach może powodować, że niektórzy smakosze ogórków obawiają się ich spożywania. Wiadomo, że w Niemczech wystąpiły śmiertelne przypadki zatrucia pokarmowego najprawdopodobniej od skażonych ogórków. Żuromiński Sanepid uspokaja, że wszystko jest pod kontrolą. – Nie ma zagrożenia, póki co, ale w ramach prewencji rozpoczynamy nasze działania – mówi Agnieszka Cyran Powiatowy Inspektor Sanitarny.
– W jednej ze szkół średnich spotykamy się z opiekunami, którzy jadą z młodzieżą na wycieczkę do Niemiec. Będzie to krótkie szkolenie, przekażemy niezbędne informacje w zakresie żywienia i żywności. Wysłaliśmy do lekarzy pierwszego kontaktu informacje, że w przypadku wystąpienia u pacjentów biegunki, bo taki jest pierwszy objaw zarażenia się bakterią, powinni jak najszybciej nas powiadomić. Poza tym, gdyby była w powiecie skażona partia żywności, to nasza placówka będzie natychmiast powiadomiona, a pracownicy ustalą i odnajdą punkty, w których taka żywność się znajdzie – informuje Agnieszka Cyran.
Miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie. Tymczasem w niektórych punktach sprzedaży na żuromińskim rynku pojawiły się oznaczenia na półkach z warzywami, że są to warzywa pochodzenia polskiego. Na miejscowym targowisku sprzedawcy przyznają, że sprzedaż warzyw nieco spadła, uspokajają zarazem, że warzywa, które sprzedają w tym ogórki i pomidory są pochodzenia polskiego i śmiało można je kupować. Sprawdzi to Sanepid.
– Rusza pełna akcja kontroli – mówi Agata Karasiewicz kierownik sekcji higieny żywienia i żywności powiatowego Sanepidu. – Musi być zachowana pełna identyfikacja produktów, skąd pochodzą, sprzedawcy o tym wiedzą. Jeśli takiej identyfikacji nie będzie, to będą mandaty. Ponadto rozwieszamy w miejscach widocznych między innymi na targowisku stosowne informacje dla klientów – wyjaśnia działania stacji kierownik.
Sanepid zaleca stosowanie tak zwanych pięciu kroków do bezpiecznej żywności. Takie i podobne zalecenia można znaleźć na internetowej stronie Stacji Sanitarno Epidemiologicznej.
[quote=5 kroków do bezpiecznej żywności]1. Utrzymuj czystość.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
3. Gotuj dokładnie.
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności.[/quote]
Dodaj komentarz