Każdy region posiada odrębny zestaw charakterystycznych dań, znanych i przyrządzanych od pokoleń. Mazowsze także dysponuje właściwym sobie, niepowtarzalnym smakiem. Aby nie uległ on zatraceniu, wymaga szczególnej uwagi i popularyzacji. Świadomość ta przyświeca Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, które organizuje coroczny konkurs pt. „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”, skierowany do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej. Celem konkursu jest kultywowanie mazowieckich tradycji gastronomicznych, a także popularyzacja dawnych potraw, zarówno wśród mieszkańców Mazowsza, jak również i innych regionów.
Rywalizacja od wielu lat towarzyszy imprezie kulinarnej, która organizowana jest na terenie skansenu w pierwszą niedzielę maja. Tegoroczna objęta została Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Mazowieckiego Pana Adama Struzika a poświęcona będzie bogatej obrzędowości i tradycjom łowieckim. „Myśliwskie gotowanie na polanie” to wydarzenie adresowane do wszystkich, którym bliska jest kultura, obyczaje i muzyka myśliwska, jak również do tych, którzy chcieliby lepiej poznać tę bogatą obyczajowość. Program imprezy jest niezwykle urozmaicony i obejmuje m.in. pokaz sokolniczy, prezentację ras psów myśliwskich a także degustację dań przygotowanych z dziczyzny. Wyjątkową atrakcją będzie przyrządzany podczas imprezy przez mistrza kulinarnego Karola Kusa gulasz myśliwski, którego skosztować będzie mógł każdy. Przedmiotem konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” jest przygotowanie tradycyjnego dania spożywanego na Mazowszu. Do udziału w rywalizacji zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również amatorów sztuki kulinarnej. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, ale także dla osób indywidualnych. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie Karty zgłoszenia dostępnej na stronie www.mwmskansen.pl i przygotować potrawę w jednej z kategorii: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, potrawa z dziczyzny (nowa kategoria), przekąska, deser, napój. Do konkursu można zgłosić kilka potraw, lecz każdą w innej kategorii. Mogą być to wyłącznie dania oferowane na stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Myśliwskie gotowanie na polanie”. Dzięki temu konkursowe potrawy będą dostępne dla wszystkich uczestników imprezy, każdy będzie mógł dokonać zakupu i skosztować wszystkich dań. Potrawy oceni Komisja Konkursowa, w skład której wejdą przedstawiciele muzeum oraz osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy, które mogą służyć w promowaniu działalności kulinarnej. Więcej szczegółów w regulaminie konkursu na stronie www.mwmskansen.pl.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z tej atrakcyjnej możliwości zaprezentowania swojego dorobku kulinarnego i udziału w konkursie na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką w dniu 1 maja 2022 r.
oprac. AO/Źródło MwM w Sierpcu
Dodaj komentarz