Promocja

Ostatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego

fot.pixabay

Wyjątkowy smak szynki, boczku i chleba, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. To już ostatni moment na zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór trwa tylko do 31 marca br.

Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego co roku przyciąga tłumy wielbicieli dobrego jedzenia – zaznaczamarszałek Adam Struzik. – Nasz konkurs to promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów, które zachwycają najbardziej wybrednych smakoszy. Chcemy pokazać mieszkańcom naszego regionu, że mają dostęp do wysokiej jakości regionalnej żywności, a tym samym chcemy wyróżnić i nagrodzić lokalnych producentów – dodaje.

Do ostatniej edycji konkursu o Laur Marszałka zgłoszono aż 68 smakołyków. Ostatecznie Laur przyznano 16 produktom, a 12 kolejnych wyróżniono. Ponadto 3 propozycje zdobyły wyróżnienia kapituły. To pierwszy konkurs, do którego zgłosiliśmy nasz produkt, co więcej, okazało się, że zrobił wrażenie na jury, podkreśla laureatka poprzedniej edycji Monika Żuławska z Siedliska Leluja w Obrytem. – Prowadzimy wraz z mężem gospodarstwo agroturystyczne, a to wiąże się też z przygotowywaniem posiłków dla gości. I sery są właśnie jedną z pozycji w naszym menu. Produkujemy zarówno sery dojrzewające, jak i sery świeże. Oparte oczywiście na naszych autorskich recepturach. Ale nie ukrywam, że chcemy skoncentrować się właśnie na tej pierwszej grupie. Dlatego postanowiliśmy w konkursie wystawić ser dojrzewający i przekonać się, czy nasze wyroby mogą spodobać się szerszej grupie odbiorców. Jak widać, był to strzał w dziesiątkę, bo zostaliśmy docenieni i tym samym mamy motywację do dalszego działania – dodaje.

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).

Konkurs ma na celu promocję mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgłoszony produkt powinien więc charakteryzować się wysoką jakością produkcji, innowacyjnością, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl.

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.