OŚWIADCZENIA PRZEWODNICZĄCYCH RAD

W tym tygodniu na sam koniec przedstawiamy państwu oświadczenia majątkowe przewodniczących Rad Gmin i Powiatu. Jakie majątki zgromadzili liderzy lokalnych samorządów? Czym się zajmują i czy żyją na kredyt?

Barbara Michalska

Przewodnicząca Rady Miejskiej w Żurominie do połowy roku pracowała w Powiatowym Urzędzie Pracy jako kierownik Centrum Aktywizacji Zawodowej, od 23 lipca jest emerytką. Ma 20.141,32 zł i 15.511,73 zł (lokata) oszczędności. Posiada dom o pow. 120 m2, wyceniony na 200 tys. zł., (współwłasność małżeńska) oraz działkę, na której stoi dom i garaż. Z tytułu zatrudnienia dochód brutto wyniósł 70.735,85 zł, emerytury pobrała 16.506,00 zł, a ryczałtu jako przewodnicząca otrzymała 16.104,72 zł. Ma citroena z 2009r., i jest współwłaścicielem hyundaia ix35 (z mężem). Jest współkredytobiorcą kredytu hipotecznego (100 tys. zł), zaciągniętego na budowę domu.

Marianna Dąbrowska

Przewodnicząca Rady Gminy w Siemiątkowie. Jest sołtysem, emerytowaną nauczycielką. Nie ma oszczędności. Wraz z mężem są właścicielami domu o pow.198 m2, wartego 200 tys. zł. Mają gospodarstwo rolne o pow. 9,81 ha, warte 120 tys. zł. Rodzaj zabudowy- budynki gospodarczo-składowe. Prowadzenie gospodarstwa dało jej 9.000 zł przychodu, 3000 zł dochodu i 9.000 zł dotacji z Unii. Radna dostała 25.967,76 zł emerytury, jako przewodnicząca rady pobrała 16.273,59 zł., jako członek spółki wodnej – 95,35 zł, jako sołtys wsi 486 zł. Nie zaciągała kredytów ani pożyczek.

Michał Zieliński

Przewodniczący Rady Miejskiej w Lubowidzu jest rolnikiem, ma gospodarstwo rolne o pow. 18,9425 ha, profil: produkcja mleka i bydła, które przyniosło mu przychód w wysokości 73.647,32 zł, a dochód 15.597,40 zł. Ma oborę, stodołę i garaże. Gospodarstwo wycenia na 700 tys. zł. Radny ma dom o pow. 120 m2, wycenia go na 300 tys. zł. (współwłasność małżeńska). Ma 59.980,98 zł oszczędności. Jako radny dostał 15.894 zł, z dopłat dostał 27.875,35 zł, a akcyza na paliwo wyniosła 2.585,94 zł. Nie ma kredytów ani pożyczek.

Andrzej Sztybor

Przewodniczący Rady Miejskiej w Bieżuniu. Jest nauczycielem w szkole w Szreńsku. Ma 122 tys. zł oszczędności. Mieszka w domu o pow. 240 m2, tytuł prawny – użyczenie. Wycenia jego wartość na 264.400 zł. Radny prowadzi gospodarstwo rolne o pow. 32,89 ha, o wartości 1,1 mln zł. Tytuł prawny: własność i współwłasność. Przyniosło mu ono 41 tys. zł dochodu. Zabudowane jest budynkami inwentarskimi, rodzaj: produkcja roślinna. Z umowy o pracę uzyskał 68.472,56 zł. Z umowy o dzieło i zlecenia zarobił 5.264 zł, pobrał jako radny 17.634,84 zł diety. Jeździ seatem Leonem z 2005 r. i fiatem freemontem z 2015r. Ma kartę kredytową z limitem 19 tys. zł. Kredytów ani pożyczek nie zaciągał.

Wojciech Góralski

Przewodniczący Rady Gminy w Lutocinie. Pracuje jako nauczyciel w ZSP w Żurominie. Ma 3 tys. zł oszczędności. Ma dom (współwłasność) o pow. 202 m2, wycenia go na 350tys. zł. Ma też na współwłasność mieszkanie o pow. 41,56 m2, warte 150 tys. zł. Wraz z żoną mają gospodarstwo rolne o pow. 8,27 ha, warte 300 tys. zł, zabudowane oborą. Przychód z niego to 12.800 zł. Jako przewodniczący rady gminy otrzymał w zeszłym roku 12 tys. zł. Z tytułu pracy zarobił 61.508,29 zł. Ma ciągnik o wartości 20 tys. zł, jeździ peugeotem 208 z 2014r., wartym 25 tys. zł. Ma też toyotę avesis z 2004r.,wartą 12 tys. zł. Spłaca kredyt hipoteczny na zakup mieszkania w wysokości 114.300 zł.

Waldemar Skuza

Przewodniczący Rady Gminy w Kuczborku. Ma 40.607,01 zł oszczędności i jest również współwłaścicielem konta, na którym zgromadzono 38.193,59 zł. Prowadzi gospodarstwo rolne o pow. 56,5778 ha (użytki rolne), 2,69 ha las. Profil produkcji: hodowla trzody (chlewnia) i produkcja roślinna. Gospodarstwo wycenia na 2 mln zł. Przyniosło mu ono 4.001,30 zł /msc (teren gminy Kuczbork) i 3.112,07/msc (teren gm. Płośnica). W minionym roku otrzymał 56.066,40 zł dopłat, jako radny otrzymał 15 tys. zł, przychód z Izb Rolniczych wyniósł 500 zł, z BS w Żurominie 100 zł, a płatności rolnośrodowiskowe wyniosły 16.525,27 zł. Jeździ hyundaiem ix35 z 2011r., ma też jaguara xf z 2011r.. Z maszyn rolniczych posiada kombajn zbożowy, prasę, 3 ciągniki, pług, wóz asenizacyjny, 2 przyczepy i agregat uprawowo-siewny. Spłaca kredyt zaciągnięty na budowę chlewni zakup maszyn (41.600zł), kredyt na zakup kombajnu i siewnika nawozów (96.600 zł) i kredyt na zakup ciągnika i użytków (37.500 zŁ).

Mirosław Różański

Przewodniczący Rady Powiatu jest sekretarzem w Urzędzie Gminy w Siemiątkowie. Ma ok. 48 tys. zł oszczędności. Wspólnie z żoną mają dom o pow. 100 m2, który wyceniają na 200 tys. zł. Są też właścicielami 1,02 ha lasu, wartego ok. 30 tys. zł. Z umowy o pracę otrzymał w minionym roku kwotę 93.149,46 zł brutto, zaś wynagrodzenie przewodniczącego wyniosło 22.248 zł. Nie zaciągał kredytów ani pożyczek.