Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. Jak przygotować się na grzybobranie? Najważniejsze jest odpowiednie ubranie. Należy wziąć ze sobąbluzkę lub kurtkę z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższą cholewką, a na głowę założyć czapkę bądź kapelusz. Odpowiednie ubranie zabezpiecza przed ukąszeniem owadów i żmij. Podczas grzybobrania należy używać koszyka, najlepiej wiklinowego, bo w foliowej torebce grzyby zaparzają się – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia. Należy pamiętać o zabraniu ze sobą środka odstraszającego owady, który uchroni nas przed komarami i kleszczami.
Dekalog grzybiarza
Każdy grzybiarz wie, że są pewne zasady, których należy przestrzegać. Oto one:
Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’. Nie korzystaj z foliowych reklamówek. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe grzyby. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie! Nie podawaj grzybów małym dzieciom! Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła! Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
Nie zaleca się spożywania grzybów kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego
Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne.
Oprac. AO/Źródło GIS
Dodaj komentarz