Informacje

PRZEPIS GIS NA BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE – KILKA WAŻNYCH RAD

Grzybobranie to nasz ulubiony sport narodowy. W ramach kampanii „Bezpieczne wakacje – przepis GIS” przedstawiamy, jak przygotować się na grzybobranie.

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. Jak przygotować się na grzybobranie? Najważniejsze jest odpowiednie ubranie. Należy wziąć ze sobąbluzkę lub kurtkę z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższą cholewką, a na głowę założyć czapkę bądź kapelusz. Odpowiednie ubranie zabezpiecza przed ukąszeniem owadów i żmij. Podczas grzybobrania należy używać koszyka, najlepiej wiklinowego, bo w foliowej torebce grzyby zaparzają się – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia. Należy pamiętać o zabraniu ze sobą środka odstraszającego owady, który uchroni nas przed komarami i kleszczami.

Dekalog grzybiarza

Każdy grzybiarz wie, że są pewne zasady, których należy przestrzegać. Oto one:

Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’. Nie korzystaj z foliowych reklamówek. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe grzyby. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie! Nie podawaj grzybów małym dzieciom! Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła! Nie identyfikuj grzybów próbując ich!

Nie zaleca się spożywania grzybów kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego

Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne.

Oprac. AO/Źródło GIS

   

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.