Wydarzenia

SENIORZY CZUJĄ SIĘ POTRZEBNI

Organizowany od wielu lat w Bieżuniu Przegląd Amatorskiej Twórczości Klubów Seniora Północnego Mazowsza „Być i czuć się potrzebnym” również i w tym roku zgromadził w tutejszym Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury wiele formacji.
Fot. MGOK Bieżuń

To już XXV edycja spotkania, które skierowane jest do najstarszego pokolenia, a mającego na celu zaprezentowanie ich dorobku artystycznego, stworzenie seniorom, reprezentującym różne środowiska i powiaty, możliwości konfrontacji ich twórczości oraz pokazanie, że najstarsze pokolenie nie musi się nudzić, lecz może aktywnie spędzać czas.

W tym roku na przegląd sceniczny zgłosiło się 9 formacji seniorskich z: Bieżunia (Klub Seniora „Nad Wkrą”), Sierpca (Weseli Seniorzy z PZERiI), Nowej Góry (Zespół „Teodorki”), Żuromina („Klub Senior+”),  Rypina (Klub Seniora „Wrzosy”),Mochowa (chór „Złota jesień” PZERiI), Drobina (chór „Uśmiech seniora” PZERiI Koło nr 7), Koziebród (Koło EiR nr 1), Skrwilna (Klub seniora „Skrwilenianki”).

Ciasna sala kinowa bieżuńskiego ośrodka kultury nie jest w stanie pomieścić wszystkich, którzy chcieliby się zaprezentować podczas takiej imprezy, a i tak podczas pandemii należało zachować procedury bezpieczeństwa. Ci, którzy w sobotę, 20 listopada, przyjechali do miasteczka nad Wkrą, mieli okazję pokazać się kolegom i koleżankom z innych organizacji seniorskich zarówno wykonując ludowe przyśpiewki i piosenki, ale również pochwalić umiejętnościami kulinarnymi i wykonywanym w wolnych chwilach wspaniałym rękodziełem. Powołane z tej okazji jury oceniło ich zdolności kulinarne, kosztując m.in. nalewek, zimnych nóżek, rolady serowej, szynki czy potrawki z kurczaka. W tym roku oceniono 22 dania, a na koniec przyznano 8 równorzędnych nagród (Tadeusz Wroński – nalewka z sosny, Zofia Rynkowska – potrawka smalec z czerwonej fasoli z żurawiną, Jadwiga Koper – potrawka-smalec z białej fasoli z jabłkiem, Józef Gołębiewski – nalewka z pędów sosny, Barbara Hardygóra-Michewicz – zimne nóżki, Małgorzata Stępniak – rolada serowa, Irena Podolska – nalewka z czarnego bzu, Stanisław Witkowski – szynka w sosie i rolada z kurczaka) oraz 6 wyróżnień (Anna Kozakiewicz – nalewka z pigwy, Stanisław Kaliński – śliwowica, Krystyna Szyszko – nalewka z pigwowca, Marianna Żulewska – pączki z konfiturą, Marianna Jaworska – swojski chleb wieloziarnisty, Genowefa Goszczyńska – pasztet, cukinia, mięso).

Ocenie poddano też zaprezentowane na wystawie rękodzieło – m.in. haftowane obrazy, drewniane rzeźby, wyszywane serwetki, ubrania robione na drutach, stroiki świąteczne czy szydełkowane serwety i ozdoby choinkowe. W tej kategorii nagrodzono Alinę Jaroszewską (I miejsce), Janinę Liszewską (II miejsce) z klubu „Nad Wkrą” w Bieżuniu oraz Krystynę Śmigielską z PZERiI z Sierpca (III miejsce), Józefę Borowską z „Klubu Senior +” z Żuromina (4 miejsce), Jana Korbera z DPS w Szczutowie (5 miejsce), Danutę Puszcz ze Stowarzyszenia „Aktywni seniorzy” z Koziebród. Wyróżniono z kolei Jadwigę Kapelę, Jadwigę Ludwiczak i Barbarę Hardygórę-Michewicz (wszystkie z klubu w Bieżuniu), a także Teresę Babiuch, Irenę Malinowską  i Krystynę Włodarską z „Klubu Senior+” z Żuromina.

Przegląd zbiegł się z jubileuszem 25-lecia istnienia bieżuńskiego Klubu seniora „Nad Wkrą”. Był oczywiście tort, były życzenia i upominki zarówno od organizatorów przeglądu, władz miasta, a także gości, w tym poseł Anny Cicholskiej.

Po raz kolejny seniorzy miło spędzili czas w Bieżuniu. Znają się już z wielu imprez, więc rozmowom i wymianie doświadczeń nie było końca. Na takiej imprezie w powiecie żuromińskim spotkają się znów za rok.

AO

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.