Informacje

W ZIELONEJ SZKOLILI SIĘ Z CHOWU GĘSI

50 uczniów Zespołu Szkół im. Batalionów Chłopskich w Zielonej wzięło udział w szkoleniu z chowu gęsi. Program zrealizowano we współpracy z żuromińskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Młodzież miała okazję nauczyć się bardzo wiele.
fot. ZS Zielona

8 i 9 października w zieleńskim Zespole Szkół odbyły się warsztaty z przetwórstwa gęsi. Wzięło w nich udział 50 uczniów szkoły. Szkolenie zostało przeprowadzone przez członków Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi w ramach projektu „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Tematem szkolenia był przyzagrodowy chów gęsi jako sposób na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”.

Pierwszego dnia w ramach szkolenia uczniowie dowiedzieli się wiele na temat hodowli przyzagrodowej i ras gęsi, o tym, że chów gęsi może być szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego źródła dochodu z gospodarstwa, jakie są warunki odchowu piskląt oraz jak wyżywić gęsi owsiane systemem gospodarczym. W części drugiej spotkania odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których zaprezentowano sposób rozbioru tuszki gęsiej. Prowadzący omówili, jakie można wykorzystać farsze przy pieczeniu gęsiny, a na koniec odbyło się pieczenie gęsi właśnie z wybranym farszem.

Drugiego dnia szkolenia dominowała tematyka przetwórstwa produktów z gęsi. Tu omawiano kwestię pozyskiwania puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny, bioasekuracji w gospodarstwach rolnych, a także dobrych praktyk higienicznych w przetwórstwie gęsiny. Warsztaty kulinarne obejmowały przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Ostatnim elementem spotkania były legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Uczniowie poznali prawa i obowiązki podczas prowadzenia rolniczego handlu detalicznego, możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.

W ramach warsztatów z zakresu przetwórstwa gęsiny uczestnicy szkolenia mieli możliwość degustacji przygotowanych na miejscu potraw. Każdy z uczestników szkolenia uzyskał zaświadczenie potwierdzające udział w szkoleniu. Być może komuś wiadomości przydadzą się w prowadzeniu własnego gospodarstwa.

AO

   

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.