Informacje

WOJEWÓDZKIE ŚWIĘTO PLONÓW W BIEŻUNIU

Dożynki województwa mazowieckiego i diecezji płockiej za nami. 27 sierpnia w Bieżuniu obchodzono je z wielką pompą.

Najpierw, po uformowaniu się korowodu, wszystkie delegacje z wieńcami dożynkowymi z dekanatów diecezji płockiej oraz powiatów Mazowsza przeszły spod tutejszego kościoła na plac przy Zespole Placówek Oświatowych w Bieżuniu. Tu sprawowana była Eucharystia dożynkowa, której przewodniczył biskup płocki Szymon Stułkowski.

W homilii biskup podkreślił, że dziękczynienie za plony jest kontynuacją starotestamentalnego Święta Namiotów. Rolnicy przynoszą przed ołtarz wieńce dożynkowe, chleb, plony pól, ogrodów, sadów i przypominają o darach duchowych, o trwałych wartościach pielęgnowanych przez „roztropne środowisko rolnicze”, do których należą: cześć oddawana Maryi, która wydała najpiękniejszy owoc – Jezusa, zbawiciela ludzkości, oraz naturalne otwarcie na Boga, szacunek dla życia, dla rodziny, dla pracy.

We mszy wzięli udział m.in. Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, posłowie m.in. Jan Maria Jackowski, Waldemar Olejniczak, Jacek Ozdoba, gospodarze z powiatu: starosta Jerzy Rzymowski i burmistrz Bieżunia Andrzej Szymański, a także – radny sejmiku Konrad Wojnarowski, dyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu Jan Rzeszotarski, kierownik Muzeum Małego Miasta w Bieżuniu Jerzy Piotrowski.

W czasie uroczystości dożynkowej odbył się obrzęd dzielenia się chlebem. Można było także skosztować regionalnych przysmaków, serwowanych przez koła gospodyń z powiatu żuromińskiego i ościennych, obejrzeć występy Harcerskiego Zespołu Pieśni i Tańca „Dzieci Płocka” im. dh. Wacława Milke i zespołów folklorystycznych, wystawę maszyn rolniczych. Wieczorem na scenie pojawili się Trubadurzy oraz zespół Blue Cafe.

Podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego i Diecezji Płockiej w Bieżuniu odbył się Konkurs na najciekawsze stoisko dożynkowe Kół Gospodyń Wiejskich.

Konkurs miał na celu:

– utrzymanie, rozwijanie, tradycji i obyczajów regionalnych,

– prezentację bogactwa zasobów kulinarnych, artystycznych, rzemieślniczych, rolniczych,

– popularyzację i podtrzymanie tradycji i kultury ludowej,

-promocję produktów lokalnych i twórców sztuki ludowej.

Organizatorem konkursu był Powiat Żuromiński.

Wyniki konkursu:

I miejsce oraz nagroda w wysokości 4 000 zł – KGW Malinowe Usta Kęczewo (powiat mławski)

II miejsce oraz nagroda w wysokości 3 000 zł – KGW Karniszynianki (pow. żuromiński)

III miejsce oraz nagroda w wysokości 2 000 zł – KGW Meksykanki (pow. żuromiński)

Wyróżnienie w wysokości 1 000 zł za najsmaczniejszą potrawę regionalną otrzymało KGW Pszczółki Sławęcin (pow. żuromiński)

Wyróżnienie w wysokości 1 000 zł za najładniejszą oprawę artystyczną podczas prezentowania stoiska otrzymało KGW Goliatki (pow. żuromiński)

AO

   

Dodaj komentarz

Kliknij by dodać komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.